Spoeddienst Midden-Limburg

Spoeddienst

* Spoeddienst kan je naar bellen in het weekend of tijdens de feestdagen.

Mei

1 mei Dr. Inge Tomme
4 mei Dr. Nico Coppens
5 mei Dr. Bas Van der Pant
9 mei Dr. Bas Van der Pant
11 mei DAP Hart voor Pootjes
12 mei DAP Hart voor Pootjes
18 mei Dr. Jorien Daniels
19-20 mei DAP Sonuwe
25 mei Dr. Karen De Wachter
26 mei Dr. Hilde Coenen

juni

01-02 juni DAP Invivo
08 juni DAP Iris Mensch
09 juni Dr. Nico Coppens
15 Juni Dr. Anneleen De Vroey
16 juni Dr. Jacques Everaerts
22 juni Dr. Hilde Coenen
23 juni Dr. Bas Van der Pant
29 juni DAP Sonuwe
30 juni Dr. Linda Mertens

Juli

06-07 juli DAP Hart voor Pootjes
13 juli DAP Galluvet
14 juli Dr. Hilde Coenen
20-21 juli DAP Galluvet
27 juli Dr. Bas Van der Pant
28 juli Dr. Linda Mertens


extra informatie

nieuwjaar

Vuurwerk

Het nieuwe jaar gaat meestal van start met een grote knal. Maar niet al onze dierenvrienden vinden dit even fijn. Sommige hebben er zelfs een hekel aan. Voor u als baasje is dit ook geen prettige ervaring. Daarom is het zeer belangrijk om ze zo goed mogelijk te helpen tijdens deze periode.  Dit kan op verschillende manieren:

Voor oud op nieuw

  • U kan uw dier trainen of laten wennen aan knalgeluiden. Dit doet u best enkele weken voor dat het effectief oud op nieuw is. Deze training dient u geleidelijk aan te doen. Te snel kan namelijk een averechts effect hebben. Best vraag je hier ook professionele hulp voor.
  • Maak een verstopplaats voor uw dier. Dit kan een doos, bench, onder het bed , in een kleerkast, … zijn. Zorg er wel voor dat het dier hier altijd vrijwillig kan uitkomen. Hij moet de keuze hebben waar hij wilt liggen.
  • Zorg ervoor dat ze zo weinig mogelijk prikkels krijgen van de knallen. Dit kan bijvoorbeeld door dekens, tv geluiden, knuffels, radio, …
  • Eventueel medicatie, in overleg met de dierenarts. Hou hier wel rekening mee dat deze soms dagen op voorhand gegeven moet worden.

 

Oudejaarsavond

Ga tijdig met uw dier op wandel en hou ze aangelijnd. Als er dan toch al een knal is, blijf dan zelf zo rustig mogelijk. Blijf staan en laat uw dier kalmeren. Loop daarna pas verder. Best zorg je voor afleiding gedurende de hele dag, ook tijdens het vuurwerk. Dit kan aan de hand van spelletjes of wat lekkers. Sluit alle ramen, deuren en trek gordijnen tijdig toe. Zet uw tv of muziek zachtjes aan zodat ze de knallen minder horen. Als ze bang zijn, kan het geen kwaad om uw dier te steunen. Doe dit op een evenwichtige manier en ga ze zeker niet straffen tijdens ongewenst gedrag. Probeer vooral zelf ook rustig te blijven. Toon aan dat dit niets ergs is. Als u weet dat uw dier bang heeft, blijf dan thuis of zorg dat er een vertrouwd persoon aanwezig is.

Soms kan medicatie een hulp zijn om uw dier een aangenamere avond te geven. Bespreek altijd met de dierenarts welke je best geeft want sommige kunnen verdovend werken. Dit betekent dat ze niet kunnen bewegen, maar dat ze de prikkels wel ervaren. Hierdoor kan hun angst zelfs nog groter worden met als gevolg gedragsproblemen.

Daarom bespreken we het liefst samen met jullie hoe we uw hond of kat het beste kunnen helpen. Zodat iedereen het nieuwe jaar feestelijk kan ingaan.